Acne en de zon, het lijkt een mooie combinatie. Maar is dat ook zo?

Veel mensen ervaren minder acneklachten in de zomer. De ontstekingen nemen af en littekentjes zoals bruine vlekjes vervagen. De huid ziet er eindelijk weer rustiger uit. Met een opgelucht gevoel gaan de acne-verzorgingsproducten achter in de kast en wordt elke zonnestraal omarmt. Maar is dat wel zo slim? En wat is nou echt het effect van zonlicht op acne?


De invloed van zonlicht op acne.

Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht. Dat is gunstig, maar er gebeurt meer met de huid onder invloed van de zon.

Zonlicht maakt de bovenste huidlaag dikker.

Door het dikker worden van de bovenste huidlaag raakt de talklieruitgang verstopt. Het talg kan zich niet meer over de huid verspreiden zoals bij een gezonde huid. Er ontstaan dus nieuwe talgverstopping in de huid. Vaak zijn deze talgverstoppingen in de zomer niet goed zichtbaar omdat de huid is verkleurd door de zon.

Zonlicht droogt de huid uit.

Dat lijkt een positieve invloed van de zon op acne, maar dat is het zeker niet. Als de huid droger wordt gaan de talgklieren meer talg aanmaken, een natuurlijke reactie van de huid. Een toenemende talgproductie in combinatie met het afsluiten van de talgklieruitgang veroorzaakt een toename van talgverstoppingen. De talgproductie bij acne is bovendien al hoger dan bij een gezonde huid. Daarom ontstaan er in de zomer meer mee-eters.

Door zonlicht krijgt de huid een bruine kleur.

De bruine verkleuring verdoezelt de acnelittekentjes zoals pigmentvlekjes, veroorzaakt door ontstekingen. De pigmentvlekjes zijn niet echt verdwenen maar worden gemaskeerd door de bruine verkleuring van de huid. Na de zomerperiode, als de huid weer lichter wordt, zijn de pigmentvlekjes weer zichtbaar. Zelfs meer zichtbaar dan voorheen, veroorzaakt door het zonlicht. Het bruin worden van de huid kan uiteindelijk onherstelbare schade aan het DNA van de huidcel veroorzaken met het risico op huidkanker.

Goede zonbescherming is belangrijk, ook bij acne!

De verraderlijke positieve invloed van zonlicht op acne kan verwarrend zijn. Je ziet de puistjes minder worden en je krijgt een bruin kleurtje. Dat is precies wat je juist wil.Toch is het belangrijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In de eerste plaats omdat de schadelijke invloed van zonlicht op de huid zwaarder weegt dan tijdelijke afname van ontstekingen. Op de tweede plaats ter voorkoming van een acne uitbraak na de zomerperiode.
Gelukkig zijn er inmiddels goede zonnebrandcrèmes speciaal voor de acnehuid te koop. De samenstelling van deze crèmes is aangepast aan de acnehuid en zijn vaak minder vet dan gewone zonnebrand crèmes.