Geschreven door stagiaire Eefje
Decennialang is vanuit de wetenschap ontkend dat er een relatie zou zijn tussen voeding en acne. Er waren geen goede, hoogwaardige onderzoeken gedaan en het kon niet wetenschappelijk aangetoond worden dat voeding een rol zou spelen bij acne. En tegenwoordig is het vaak zo, als het niet wetenschappelijk aangetoond is, bestaat het niet!
Hier dachten wij bij Huid- en Oedeemtherapie Houten anders over. Regelmatig krijgen wij de vraag of acne door voeding kan komen en of dat het acne kan verergeren. Soms vermoedt een patiënt al een relatie met een bepaald voedingsmiddel. En daarbij is al langer bekend dat voeding je huidconditie kan beïnvloeden.
Voor we verder gaan over de mogelijke invloeden van voeding, eerst een korte uitleg over acne. En hoe ontstaat het eigenlijk?
Wat is acne?
Acne, puistjes, pukkeltjes ook wel acne vulgaris genoemd, is het meest voorkomende huidprobleem met name bij jongeren. Tot 90% van de bevolking heeft wel eens acne gehad, in het bijzonder tussen de leeftijd van 14 en 20 jaar.
Acne is een verstopping van een talgklier. Dit kan komen door verschillende oorzaken of een combinatie hiervan. Namelijk:
– Verstoorde afschilfering van de huidcellen
– Verhoogde talgproductie
– Ontsteking
– En een bacterie genaamd de Propionibacterium Acnes, ook wel de P. acnes
Nadat de talgklier verstopt is geraakt kunnen ze gemakkelijk gaan ontsteken door het overvloed aan talg wat een ideale omgeving is voor bacteriën. Vervolgens wil je huid dit gaan opruimen en reageert je immuunsysteem hierop met een ontstekingsreactie, wat rode zwelling geeft. En voila, er ontstaat een puistje. Wil je er graag een beeld bij hebben? Bekijk dan even de afbeelding hieronder!
Grondig onderzoek
Twee onderzoeken van Larosa en collega’s uit 2016 en Bhat en collega’s uit 2017, laten zien dat er vrijwel geen acne voor kwam in de niet verwesterde bevolkingsgroepen. Acne is afwezig in populaties die Paleolithisch-achtige diëten volgen met een lage glycemische waarde (weinig snelle suikers) en geen consumptie van melk of zuivelproducten. Het Paleolithisch dieet is gebaseerd op het eten van voornamelijk fruit, groenten, mager vlees, vis en noten. Bijna geen zout, suiker, melk en granen.
Deze ontdekking heeft geleid tot het idee dat snelle suikers in de westerse diëten een rol kunnen spelen bij acne. Vervolgens hebben verschillende nieuwe onderzoeken het mogelijke verband onderzocht tussen voeding en acne, met name koolhydraten en zuivelproducten.
Het onderzoek van Bhat, Latief en Hassan uit 2017 brengt acne in relatie met het westerse dieet. De hoge suikerwaardes en daarbij de consumptie van zuivelproteïne (eiwitten uit zuivel) verhogen beiden de bloedsuikerspiegel waardoor hormonen en insuline in het bloed stijgen wat de insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1) verhoogd. IGF-1 staat in relatie met talgproductie, talgklieren en ontstekingscellen. Als dit hormoon dus niet in balans is kan het zorgen voor overproductie van talg, celgroei, vergroting van talgklieren en het kan ontstekingen stimuleren, met als resultaat acne.
Echter, de belangrijkste ontdekking die wetenschappers hebben gedaan is dat de aanmaak van IGF-1 vooral stijgt bij het nuttigen van zuivelproducten. Dit treedt met name op bij de halfvolle of magere melk, terwijl zuivel een relatief laag suikergehalte heeft. Melk bevat van zichzelf IGF-1. Dit hormoon overleeft niet lang, maar door het bewerken van de melkproducten zou het kunnen dat deze toch behouden blijft. Daarbij bevat melk andere hormonen zoals oestrogenen, die misschien ook een rol kunnen spelen in de hormoonbalans.
Tot op heden is de precieze oorzaak van deze stijging van IGF-1 door melk nog onbekend.
De productie van talg wordt door je hormonen beïnvloed, indirect door insuline. Insuline is een belangrijke hormoon in ons lichaam dat de hoeveelheid suiker in je bloed reguleert.
De insuline-waarden in je bloed heeft alles te maken met de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Het kan zijn dat het normaliseren van je insuline-waarden in je bloed de sleutel is voor het verminderen of misschien wel verhelpen van je acne!
Even alles op een rijtje…
Acne wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie, verstoorde afschilfering van de huidcellen en ontsteking. Dit wordt beïnvloed door het hormoon genaamd IGF-1 > dit wordt op zijn beurt gestimuleerd door insuline > insuline verhoogt als de bloedsuikerspiegel stijgt > de bloedsuikerspiegel stijgt door voeding met een hoge glycemische index oftewel veel snelle suikers > met als conclusie het westerse dieet.
Aangezien IGF-1 gerelateerd is aan voeding met veel koolhydraten/suikers (westers dieet) is het aannemelijk dat een dieet nuttig kan zijn voor het beheersen van acne, mogelijk door de remming van talgproductie en ontstekingen. Daarentegen moet het precieze effect nog onderzocht worden in goede onderzoeken
Heb je van alles uitgeprobeerd om je acne te verbeteren? En wil je iets nieuws proberen?
Kijk dan eens naar je eetgewoonten en probeer minder snelle koolhydraten te eten zoals:
• Aardappels
• Witbrood
• Frisdrank
• Snoepgoed
• Gebak
Dit zijn voorbeelden van voeding met snelle suikers. En meer langzame koolhydraten zoals:
• Volkoren producten
• Fruit
• Groente
• Vis
Kijk eens of je huid verandert als je minder zuivel producten tot je neemt! En denk dan vooral aan het mijden van de magere, halfvolle melk.
Let op! Houdt er rekening mee dat je net als bij elke andere behandeling van acne geduld zal moeten hebben. Probeer je nieuwe dieet minimaal tien weken uit en maak bijvoorbeeld een foto voordat je begint met je nieuwe dieet! Zo kan je voor jezelf ook goed beoordelen of het beter gaat! We zijn benieuwd naar het resultaat. Laat het ons weten.