Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap veranderingen aan hun huid. Je huid kan gevoeliger worden en er kunnen zwangerschapsstriemen of rode bloedvaatjes in je huid ontstaan. Sommige vrouwen hebben last van puistjes. Vervelend, want je wilt juist voluit genieten van deze bijzondere periode.
Daarom maakten we een serie blogs over huidveranderingen tijdens de zwangerschap. Met handige tips om huidklachten tijdens je zwangerschap te verminderen of te voorkomen. Ook ontdek je hoe je huid het beste verzorgt én krijg je informatie over behandelingen die helpen je huid te verbeteren. Dit blog gaat over zwangerschapsacne.
Acne tijdens je zwangerschap, hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
Je bent de puberteit allang voorbij maar tijdens je zwangerschap krijg je (weer) last van acne. Er verschijnen puistjes op je kin en je huid is onzuiver en voelt vetter dan normaal. Dit wordt zwangerschapsacne genoemd. Een veel voorkomend huidklacht bij zwangere vrouwen.
Hoe ontstaat zwangerschapsacne?
Acne tijdens je zwangerschap ontstaat door verandering in je hormoonhuishouding. Door de verhoogde progesteronspiegel gaan de talgklieren meer talg aanmaken; je huid wordt vetter, poriën raken verstopt en bacteriën gaan zicht vermeerderen. Daarnaast is tijdens je zwangerschap je algehele weerstand lager waardoor ook je huidbarrière zwakker is. Hierdoor ben je gevoeliger voor ontstekingen en huidirritaties.
Wat kun je tegen acne doen tijdens je zwangerschap?
Doordat je huid is veranderd tijdens de zwangerschap is het zinvol andere huidverzorgingsproducten te gebruiken. Bij acne is het belangrijk twee keer per dag je huid te reinigen met een milde huidreiniger zonder parfum en zonder agressieve stoffen die je huidbarrière aantasten. Gebruik bijvoorbeeld een huidreiniger op basis van melkzuur. De zuurgraad van melkzuur voorkomt dat je huid uitdroogt. Een droge huid verzwakt namelijk de natuurlijke huidbarrière. Gebruik aanvullend wekelijks een exfoliant op basis van een lage concentratie (1%) salicylzuur gebruiken. Salicylzuur zorgt ervoor dat teveel aan talg wordt afgebroken en de talgklieren niet verstopt raken. Gebruik een verzorgende dag- en nachtcrème met vitamine C en niacinamide. Deze stoffen versterken je huidbarrière en verhelpen ontstekingen en irritaties in de huid.
Ga niet allerlei maskers, peelings en extra reinigingslotions en tonics gebruiken. Vaak bevatten ze ingrediënten die te agressief zijn voor je huid tijdens de zwangerschap of zijn zelfs niet goed voor je baby. Gebruik altijd milde huidverzorgingsproducten zonder parfum en andere irriterende stoffen tijdens je zwangerschap.
Gerjanne: “Ik heb nu meer puistjes rond mijn mond dan voor mijn zwangerschap. Niet veel, maar ik vind het wel vervelend. Ik gebruik de huidreiniger van Meditopics op basis van melkzuur en merk dat mijn huid daardoor rustiger wordt.”
Gaan de puistjes weer weg na de zwangerschap?
In de maanden na de bevalling herstelt je hormoonspiegel. Je talgklieren produceren minder tag, de hoeveelheid bacteriën die ontstekingen veroorzaken worden minder en je natuurlijke huidbarrière wordt weer sterker. Hoe lang het precies duurt voordat je huid is hersteld hangt ook af van de periode na je zwangerschap. De eerste maanden na de bevalling zijn vaak stressvol door vermoeidheid en een onregelmatig dag en nachtritme, door drukte en weinig tijd voor jezelf. Dit heeft ook effect op je huid. Geeft jezelf de tijd om te herstellen en probeer je huidverzorging consequent toe te passen. Je zult zien dat na verloop van tijd ook je huid weer rustiger wordt.
Is een acnebehandeling zinvol tijdens de zwangerschap?
Als je echt last hebt van je acne tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld omdat het je stoort, of je het gevoel hebt dat het ernstig is, of omdat niets helpt, dan kan het zinvol zijn om een acnebehandeling te ondergaan. Tijdens zo’n behandelingen worden de talgverstoppingen en ontstekingen in je huid weggehaald en je krijgt een persoonlijk huidverzorgingsadvies dat is afgestemd op jouw huidconditie en situatie. Dit helpt je de puistjes onder controle te krijgen tijdens je zwangerschap en geeft je huid weer een rustige en egale uitstraling.
Het volgende blog verschijnt zondag 29 augustus en gaat over striae. Volg onze socials!
Hier lees je voorgaande blogs over huidveranderingen tijdens de zwangerschap:
Zwangerschapsmasker
zwangerschapsjeuk
Rode vlekjes in het gezicht
Heb je behoefte aan een persoonlijk huidadvies tijdens je zwangerschap? Stuur een mail via het contactformulier van onze vestiging in Houten of Bunschoten . Je bent welkom!
Blijf op de hoogte van leuke acties, tips en adviezen van Jouw Huidtherapeut. Een keer per twee maanden informeren we je graag met praktische tips voor je huid en bij oedeem, voorbeelden en resultaten van behandelingen en een kijkje achter de schermen van onze praktijk. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.