Acne inversa betekent letterlijk ‘acne van de huidplooien’. Het wordt ook wel acne ectopica genoemd. Dat betekent letterlijk ‘acne buiten de normale ligging’. Hidradenitis suppurativa is ook een veel voorkomende benaming.
Bij deze vorm van acne gaat het dan ook om een chronische ontsteking van de huid in de oksels of in andere lichaamsplooien. Wanneer acne inversa actief is, veroorzaakt het veel ongemak en pijn. De aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit.

Bij acne inversa ontstaan mee-eters en puisten in de oksels of andere lichaamsplooien die kunnen samenvloeien tot abcessen.
Het betreft een pijnlijke aandoening die voor veel ongemak kan zorgen. De ontstekingen kunnen vocht afscheiden wat maakt dat de meeste mensen –zeker pubers- zich schamen voor deze aandoening.

Hoe ontstaat het?

Acne inversa wordt in de eerste instantie veroorzaakt door een chronische ontsteking van de talgklieren. Maar ook de zweetklieren spelen een rol. Daarom komt deze aandoening ook veel voor in de oksels en in de liezen. Bij het ontstaan van deze ontstekingen zijn diverse factoren van invloed:

  • hormonale gevoeligheid
  • diabetes mellitus
  • roken
  • overgewicht
  • te strak zittende kleding
  • het scheren van de oksels of de liezen

Hoe kan het behandeld worden?

Tijdens de actieve fase van acne inversa is allereerst behandeling door uw huisarts of dermatoloog nodig. Hij of zij zal medicatie voorschrijven om de ontstekingen te remmen. De kans op terugkeer van de ontsteking is echter groot. Om die kans te verkleinen is het zinvol om een aanvullende behandeling te ondergaan. U kunt hierbij denken aan acnebehandelinglaserontharen, littekentherapie en huidverzorgingsadvies Met een gecombineerde aanpak zult u minder hinder ondervinden van deze vervelende aandoening.