Radiotherapie kan de huid behoorlijk aantasten. Vrij snel in het begin, maar ook jaren later pas. Tijdens de bestraling kan de huid rood worden en kan er zwelling ontstaan. Soms komen er blaren in het bestraalde huidgebied. Later geneest de huid, met tijdelijke verkleuring. Soms ontstaan kleine bloedvaatjes in de huid. In een latere fase kan de huid verharden en verlittekenen.

Hoe ontstaat het?

Radiotherapie heeft een groot effect op de huid. De bestraalde huid is erg kwetsbaar, waardoor er makkelijk wondjes kunnen ontstaan met het risico op infectie. De mate waarin de huid op bestraling reageert, is echter afhankelijk van:

  • het soort bestraling
  • de toegediende dosis
  • de plaats van bestraling

Hoe kan het behandeld worden?

Als huidproblemen tijdens of vlak na de bestraling ontstaan, krijgt u advies van de radiotherapeut of verpleegkundige. Wanneer de klachten in een latere fase ontstaan, dan kunnen wij u met huidverzorgingsadvies helpen bij het bestrijden van de droge huid. Eventueel kunnen we de bestraalde huid soepeler maken met littekentherapie. Als u rode haarvaatjes heeft, kunnen we die verwijderen met een vaatlaser.