Dermatosis papulosa nigra is de benaming van kleine, donkerbruin tot zwart gekleurde, goedaardige tumortjes bij de donkere huid. Ze komen voor in het gelaat, de hals en op de borst. Het is bij volwassenen een normale verandering van de huid. De donkere plekjes kunnen natuurlijk wel cosmetisch storend zijn.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van het ontstaan van dermatosis papulosa nigra is onduidelijk. Het is geen virale infectie en komt in sommige families vaker voor dan bij andere. Het is typisch een verschijnsel van de ouderwordende Aziatische of negroïde huid.

Hoe kan het behandeld worden?

Omdat het een aandoening van de donkere huid betreft, is het belangrijk dat de plekjes met uiterste precisie worden verwijderd. Het risico op littekentjes in de vorm van hypopigmentatie (wit vlekje) is bij de donkere huid namelijk groot.
Door middel van elektrocoagulatie worden de plekjes verwijderd. Met een klein heet bolletje of stomp naaldje worden de plekjes oppervlakkig verbrand, waarna er een korstje ontstaat. Het korstje valt na enkele dagen van de huid. Er ontstaat dan een roze plekje dat na een paar weken – als de huid hersteld is - weer helemaal is verdwenen.