Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die veroorzaakt wordt door factoren van binnenuit en van buitenaf. Op de huid zijn kleine bobbeltjes en blaasjes zichtbaar. De huid is rood en jeukt. Eczeem is een steriele ontstekingsreactie, wat inhoudt dat het niets met bacteriën te maken heeft. Het kan op alle plekken van de huid voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Eczeem kan ontstaan door zowel inwendige als uitwendige factoren. We spreken over:

  • Constitutioneel eczeem: eczeem dat ontstaat door een aangeboren aanleg.
  • Allergisch contacteczeem: eczeem dat ontstaat door contact met een stof waarvoor iemand een allergie heeft.
  • Ortho-ergische contactdermatitis: eczeem veroorzaakt door beschadiging van de huid door een irriterende stof.

Bij eczeem zijn drie stadia te onderscheiden: de acute fase, waarbij de huid rood en gezwollen is met blaasjes en bobbeltjes. In ernstige gevallen is het eczeem nattend, doordat de blaasjes openbarsten. In de subacute fase drogen de blaasjes in en wordt de huid droog en schilferig. In de chronische fase neemt de roodheid af, wordt de huid dikker en ontstaan er kloven.

Hoe kan het behandeld worden?

Onderzoek en behandeling van eczeem vinden in eerste instantie plaats bij de huisarts of dermatoloog. Behandeling in onze praktijk is aanvullend. Met huidverzorgingsadvies helpen we u in de chronische fase te voorkomen dat de acute fase weer aanbreekt. Een goede verzorging is voor een eczeemhuid bijzonder belangrijk. Zo leert u hoe u een droge huid voorkomt en krijgt u handige tips voor het dagelijks leven om uw huid in conditie te krijgen en te houden. Als uw huid in goede conditie is, krijgt eczeem minder kans.