Huidklacht - Gerstekorrels (milia of miliumcysten)
Gerstekorrels (milia of miliumcysten)
Gerstekorrels, ook wel milia of miliumcysten genoemd, zijn veel voorkomende kleine cysten van de huid. Meestal gaat het om speldenknopgrote kleine witte bultjes die vooral op een droge huid voorkomen, met name rond de ogen. Ze komen voor bij vrouwen en mannen en veroorzaken meestal geen klachten. Bij pasgeborenen zijn ze vaak rond de neus zichtbaar, maar verdwijnen weer spontaan.
Hoe ontstaat het?
De oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels is uiteenlopend. Ze kunnen spontaan ontstaan of het gevolg zijn van een huidbeschadiging. Gerstekorrels bij een pasgeborene zijn het gevolg van nog niet goed ontwikkelde haar/talgklieren. De kleine oppervlakkige cysten zijn gevuld met een hoornmassa (dode huidcellen) en kunnen variëren in grootte.
Hoe kunnen ze behandeld worden?
Als gerstekorrels niet spontaan verdwijnen kan elektrocoagulatie de oplossing zijn. Met een heel dun, heet naaldje of bolletje worden de gerstekorrels verhit. Er ontstaat een korstje op de behandelde plaats dat na enkele dagen van de huid valt. Gerstekorrels kunnen ook verwijderd worden door het inkerven van het bovenste huidlaagje, waarna de hoornmassa eruit kan worden geduwd.
Om littekenvorming te voorkomen moeten de kleine milia heel zorgvuldig verwijderd worden. In onze praktijk ben je van die zorgvuldige behandeling verzekerd.
Kom vrijblijvend op intakegesprek
We helpen je graag met je klacht. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Indien er geen behandeling volgt, wordt er een consult huidadvies in rekening gebracht. Plan jouw intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten.