Een haarnestcyste (spreek uit: kieste) is een vervelende aandoening die meestal voorkomt bij mannen of jongens. Het is een cyste (holte onder de huid) die gevuld is met haren uit de bilnaad. Soms leidt de cyste tot een ontsteking. Gezien de locatie kan de cyste bij ontsteking voor veel ongemak zorgen.

Hoe ontstaat het?

Haren in het gebied van de bilspleet groeien soms terug in de huid, breken af en blijven in het onderhuids weefsel zitten. Op die manier ontstaat een holte, gevuld met afgebroken haren. De cyste kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook vocht of bloed afgeven en uiteindelijk gaan ontsteken. De oorzaak voor het ontstaan van een haarnestcyste is niet helemaal duidelijk. Wrijving met ondergoed/(sport)kleding, veel zitten en overgewicht zijn mogelijk van invloed.

Hoe kan het behandeld worden?

Wanneer een haarnestcyste veel klachten veroorzaakt, is het allereerst van belang dat de cyste chirurgisch wordt verwijderd. Vervolgens heeft de wond enige tijd nodig om te genezen. Daarna is het raadzaam het gebied rond de bilnaad definitief te ontharen. Dit voorkomt het ontstaan van een nieuwe haarnestcyste. Een effectieve en snelle manier om te ontharen is laserontharen. Hiervoor hebben we een speciale laser in de praktijk. Zodra de wond na de operatie is genezen, kan de ontharingsbehandeling van start gaan.