Als je last hebt van rode wangen, rode of blauwe bloedvaatjes of vlekjes in je gezicht, op je romp of je benen, dan kan een vaatlaserbehandeling uitkomst bieden. De laserbehandeling verwijdert de kleine bloedvaten zeer nauwkeurig zonder andere delen van de huid aan te tasten. Met twee geavanceerde bloedvatlasers en een IPL systeem behandelen we diverse aandoeningen van kleine oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Vaatlaserbehandelingen bij beenvaatjes zijn specialistische behandelingen die alleen verantwoord uitgevoerd kunnen worden door deskundige huidtherapeuten met kennis van kleine spataderen.

Waarbij wordt lasertherapie bij bloedvaatjes toegepast?

Met welke lasers vindt de behandeling plaats?

  • de Nordlys Ellipse IPL en de Pulsed Dye laser: inzetbaar bij rode bloedvaatjes in de huid, met name in het gelaat en op de romp.
  • de ND-Yag laser: inzetbaar bij blauwe en rode bloedvaatjes over het gehele lichaam. Zeer effectief bij beenvaatjes.

Hoe werkt een vaatlaserbehandeling?

Afhankelijk van het soort bloedvaatje wordt de vaatlaser of het IPL systeem op een bepaalde manier ingesteld. De huidtherapeut voert eerst een proef-flits uit. Tijdens de proef-flits wordt gezocht naar de juiste instelling waarbij het bloedvaatje even samentrekt of een lichte blauwe verkleuring geeft. Is deze reactie aanwezig, dan wordt de rest van de bloedvaatjes behandeld. De vaatlaser of het IPL systeem straalt licht van een bepaalde golflengte uit. De rode bloedcellen in de bloedvaatjes absorberen dit licht, worden verhit en vernietigd. De huid blijft intact. Tijdens de lichtflits voel je een prikkeling in de huid, direct gevolgd door een koude spray om de huid te koelen.

Na de behandeling

Na de behandeling is de huid wat rood en kan er tijdelijk een blauwe verkleuring ontstaan. De roodheid verdwijnt binnen enkele uren, de blauwe verkleuring kan tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnt altijd. Uiteraard krijg je instructies mee voor de dagen na de behandeling. Bij de behandeling van beenvaatjes kan het wenselijk zijn 2 dagen dag en nacht een therapeutische elastische kous te dragen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van het soort bloedvaatje, het gebied en de druk in het bloedvaatje zijn één tot enkele behandelingen nodig voor een mooi resultaat. Het resultaat van de laserbehandeling in het gelaat of op de romp kan na 4 weken beoordeeld worden en kan er een volgende behandeling worden uitgevoerd indien nodig. Voor de bloedvaatjes op de benen is het resultaat van de laserbehandeling na 6 tot 8 weken zichtbaar waarna een eventuele vervolgbehandeling kan worden uitgevoerd.

Wat is het resultaat?

Vaatlaserbehandelingen geven een cosmetisch goed resultaat. Wel kunnen de resultaten per persoon en per aandoening verschillen. Afhankelijk van de aandoening zijn er soms meerdere behandelingen nodig. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes in de huid ontstaan. Het is mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

NB Bij laserbehandeling van beenvaatjes wordt eerst goed gekeken of de vaatjes geen onderdeel zijn van mogelijk grotere spataderproblematiek. Bij twijfel word je doorverwezen naar je huisarts of fleboloog.