Iedereen heeft wel littekens. Herinneringen aan een valpartij als kind, een operatie of wat dan ook. Vervelend - soms zelfs belastend - wordt het als een litteken gaat hinderen in het dagelijks leven. Het kan gaan om grote, opvallende littekens die achterbleven na een operatie, maar ook om kleine, bijvoorbeeld als gevolg van acne. Een litteken kan niet alleen ontsierend zijn, maar ook psychosociale klachten en bewegingsbeperking veroorzaken.

Hoe ontstaat een litteken?

Bij beschadiging van de huid kan een litteken ontstaan. Het littekenweefsel ontstaat door de vorming van bindweefsel. Het is een natuurlijk proces van wondgenezing. Hoe het litteken er uiteindelijk gaat uitzien is afhankelijk van diverse factoren:

  • de plaats waar de huidbeschadiging is ontstaan
  • de omstandigheden waaronder de wond geneest
  • huidskleur
  • leeftijd

Soms komt het voor dat er te veel littekenweefsel ontstaat of dat het littekenweefsel buiten de wondranden groeit. Na een infectie zie je vaak een litteken in de vorm van een kuiltje in de huid, zoals bijvoorbeeld na acne met ontstekingen. In de beginfase is het litteken rood. Na verloop van tijd wordt het litteken lichter van kleur en kan het gaan verharden en verkleven. Bewegingsklachten klachten ontstaan meestal in de latere fase van littekenvorming.

Hoe kunnen littekens behandeld worden?

Uiteraard kijken we eerst wat de klachten precies zijn. Vind je het litteken vooral ontsierend? Bijvoorbeeld bij littekens die zijn ontstaan door acne, of heb je met name last van pijn of bewegingsbeperking? Op basis van je klachten, de plaats van het litteken en de fase van littekenvorming kijken we welke vorm van littekentherapie voor je geschikt is. De behandelmogelijkheden zijn heel divers. Van lasertherapie tot littekenmassage.