Huidklacht - Oudere huid (huidveroudering)
HUIDVEROUDERING
De oudere huid en de behandelmogelijkheden
“Ook de oudere huid kan er stralend uitzien!”
Pigmentvlekken, allerlei wratjes, gesprongen bloedvaatjes, een droge huid. Het zijn voorbeelden van huidveranderingen die kunnen ontstaan als je ouder wordt. Je huid wordt dunner en verliest elasticiteit, met rimpelvorming en het uitzakken van de huid als gevolg. Het aantal talg- en zweetklieren neemt af, waardoor de huid droger en kwetsbaarder wordt. Deze huidveranderingen in je gezicht of op je lichaam kunnen ook klachten veroorzaken. Denk aan jeuk, irritatie of een ongemakkelijk gevoel.
Gelukkig zijn veel van deze huidveranderingen goed te verhelpen. De behandeling van de oudere huid is een specialisme van onze praktijken. Met een persoonlijk behandelplan, uitgevoerd door huidtherapeuten met gedegen kennis van goedaardige huidveranderingen bij de oudere huid, kan ook de huid op leeftijd er stralend uitzien!
Aan welke huidveranderingen kun je huidveroudering herkennen?
Er zijn veel verschillende, goedaardige huidklachten die het gevolg kunnen zijn van huidveroudering. Denk bijvoorbeeld aan:
- Ouderdomswratjes (verruca seborrhoica)
- Levervlek of ouderdomsvlek (lentigo senilis, lentigo solaris)
- Steelwratten (fibroma pendulans)
- Vergrote talgklieren (talklierhyperplasie)
- Kleine vethopingen (xanthelasma)
- Rode of blauwe bloedvaatjes (couperose)
- Droge huid
- Kersenwratjes (angioma)
- Overbeharing in het gezicht bij vrouwen
- Mee-eters (comedonen)
- Verdikte neus, ook wel bekend als aardbeienneus (rhinophyma)
Oudere huid: verschillen tussen vrouwen en mannen
De meeste goedaardige huidveranderingen bij de oudere huid komen zowel bij vrouwen als mannen voor. Toch zie je onderling vaak wel verschillen als het gaat om de plek waar huidklachten voorkomen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld een verschil in blootstelling aan zonlicht, wrijving, of hormonen. Zo ontstaan bij vrouwen vaak ouderdomswratjes rond de borsten. Bij mannen zie je vaker ouderdomswratjes op de behaarde hoofdhuid of slapen.
Veelvoorkomende klachten door huidveroudering bij vrouwen:
- Ouderdomswratjes tussen en onder de borsten, rond de beha.
- Kleine steelwratjes in de hals
- Pigmentvlekken op het decolleté
- Toenemende (dons) beharing in het gelaat
Veelvoorkomende klachten door huidveroudering bij mannen:
- Ouderdomswratjes op de (dunner) behaarde hoofdhuid en langs de slapen
- Pigmentvlekken op de (onbehaarde)hoofdhuid
- Steelwratjes in de oksels en in de liezen
- Ouderdomswratjes op de romp
Hoe kun je de oudere huid zelf goed verzorgen?
De oudere huid heeft behoefte aan een andere verzorging dan de jongere huid. Door afname van de talgproductie, vermindering van elasticiteit en stevigheid, is de huid op leeftijd kwetsbaarder. Ook de natuurlijke bescherming van het DNA van de huidcel door melanine neemt af. De huid wordt droger, er ontstaan rimpels; de huid gaat zakken en wordt vlekkerig.
Gelukkig kun je met de juiste huidverzorging zelf veel van deze huidklachten verminderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van crèmes met de juiste (bewezen) samenstelling, gericht op specifieke huidveranderingen bij het ouder worden. Hierdoor voelt de huid weer aangenaam aan. Je merkt dat je huid weer glans krijgt en de vlekken vervagen.
Huidverzorgingsproducten bij huidveroudering
Hoe weet je welke huidverzorginsproducten voor jou geschikt zijn? Ook bij de oudere huid zijn er veel verschillende huidtypen. De een heeft meer last van een vlekkerige huid, de ander heeft last van een snel geïrriteerde of extreme droge huid. Een huidverzorgingsadvies is daarom ook voor de oudere huid heel persoonlijk. Heb je last van een gevoelige huid? Dan zijn er bijvoorbeeld weer andere werkzame stoffen in huidverzorgingsproducten wenselijk dan bij een huid met pigmentvlekken.
Ook je dagelijkse verzorgingsroutine speelt een rol. Ben je gewend dagelijks meerdere huidverzorgingsproducten te gebruiken? Of houd je het liever zo simpel mogelijk? Met een persoonlijk huidverzorgingsadvies, passend bij je dagelijkse routine, ziet ook de oudere huid er stralend uit.
TIP: Wist je dat de beste en goedkoopste crème om rimpels en pigmentvlekjes te voorkomen waarschijnlijk gewoon in je badkamerkastje staat? Lees er meer over in ons blog.
Welke behandelingen zijn er mogelijk bij huidveroudering?
Goedaardige plekjes op de huid verwijderen, verbetering van de huidstructuur, verwijde bloedvaatjes verwijderen; met verschillende behandeltechnieken verbeteren we de verouderde huid.
De manier waarop wij dat doen is afhankelijk van het soort plekje, wratje of ongewenste huidverandering. Bij het verwijderen van wratjes en vlekjes en plekjes hanteren we betrouwbare dermatologische technieken zoals curettage, cryotherapie en elektro-coagulatie. Met verschillende lasertherapieën kunnen we pigmentvlekken behandelen, bloedvaatjes zoals bij couperose verwijderen, een verslapte huid verstevigen, een grove huidstructuur en oppervlakkige rimpeltjes verminderen. Met peelings wordt de huid weer egaler, steviger en minder droog.
Resultaat na behandeling van de oudere huid:
- Je huid ziet er jeugdiger uit
- Geen storende wratjes of bruine vlekjes
- Geen last meer van jeukende of irriterende wratjes
- Een gehydrateerde en egalere huid
Wil je graag van je huidklachten door huidveroudering af, maar vind je een behandeling misschien wat spannend? We stellen je graag gerust. Lees bijvoorbeeld praktijkverhalen van andere cliënten in onze blogs. Of maak een vrijblijvende afspraak voor een intakegesprek. We nemen dan de tijd om rustig kennis te maken en je uit te leggen wat je kunt verwachten van een behandeling.
Kom vrijblijvend op intakegesprek
We helpen je graag met je klacht. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Indien er geen behandeling volgt, wordt er een consult huidadvies in rekening gebracht. Plan jouw intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten.