Zowel vrouwen als mannen kunnen last krijgen van overbeharing. Vaak op plaatsen waar enige haargroei gebruikelijk is. Maar soms ook zo maar op een willekeurig lichaamsgebied. Dit wordt hypertrichose genoemd. Daarnaast kunnen vrouwen last krijgen van hirsutisme: haargroei op plekken waar normaal alleen mannen haren ontwikkelen. Vooral in het gezicht kan te veel haar bij vrouwen psychisch belastend zijn. Gelukkig is overbeharing goed te behandelen.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken van ongewenste haargroei. Bijvoorbeeld:
Hormonale factoren
Bij hirsutisme is ongewenste haargroei veelal een gevolg van een overproductie van androgene steroïden.
Medicijngebruik
Hypertrichose komt voor als bijwerking van medicatie, zoals corticosteroïden. Hirsutisme komt voor bij gebruik van medicatie die onder andere aan testosteron verwante stoffen bevat.

Hirsutisme zonder bekende oorzaak (idiopathisch of ook wel primair cutaan hirsutisme genoemd) is meestal raciaal of familiair. De eerste verschijnselen ontstaan in de puberteit.

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen ook zonder onderliggend ziektebeeld bestaan: de beharing is dan een variatie van de normale haargroei.

Verschijnselen van hirsutisme moeten altijd eerst onderzocht worden door een huisarts, dermatoloog of gynaecoloog.

Hoe kan het behandeld worden?

Overbeharing kan op allerlei manieren bestreden worden. Een definitieve manier is met laser ontharen of elektrisch ontharen. Gezien onze jarenlange ervaring en moderne, veilige apparatuur ben je bij ons in goede handen.