Huidklacht - Pigmentvlekken
Pigmentvlekken
Last van donkere vlekken of verkleuringen op je huid? Mogelijk heb je dan te maken met een pigmentvlek. Ze kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, zoals een ontsteking, hormoonverandering, medicijngebruik, ziekte of huidveroudering. Maar soms ontstaan ze ook zonder duidelijke oorzaak. Pigmentvlekken zijn doorgaans onschuldig, maar je kunt je er toch behoorlijk aan storen. Gelukkig zijn de pigmentvlekken goed te behandelen, zodat jij weer zonder zorgen over je huid door het leven kunt gaan.
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigment is een stofje in je lichaam, dat kleur geeft aan bijvoorbeeld je huid, haar en ogen. Bij een pigmentvlek is er sprake van een ophoping van pigment in de huid. Je kun dit herkennen aan een verkleuring van je huid. De kleur van jouw huid en de diepte waarop het extra pigment is aangemaakt, bepalen de kleur van de pigmentvlekken. Hoe dieper in de huid, hoe donkerder de vlekken. Bij een donkere huid kunnen de pigmentvlekken zelfs donkerbruin tot -grijs verkleuren. Pigmentvlekken kunnen zowel klein als groter zijn en kunnen voorkomen op alle delen van het lichaam.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan pigmentvlekken:
Ouderwordende huid
Pigmentvlekken bij de ouderwordende huid (ouderdomsvlek, levervlek) ontstaan door de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid in het leven is blootgesteld. Huidveroudering is van de meestvoorkomende oorzaken van pigmentvlekken.
Ontsteking
Wanneer je last hebt van een ontsteking in de huid, bijvoorbeeld door acne, kan je huid donker verkleuren. Er ontstaan dan pigmentvlekken. Deze vorm van pigmentvlekken wordt post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd.
Hormonen & zwangerschap
Door hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap kan een zogenaamd zwangerschapsmasker ontstaan. Pigmentvlekken die ontstaan door hormoonveranderingen noemen we melasma. Meestal verdwijnt het melasma enkele maanden na de zwangerschap.
Last van pigmentvlekken in je gezicht tijdens je zwangerschap? Lees dan ons blog ‘Huidklachten bij je zwangerschap: zwangerschapsmasker’. Ontdek wat je zelf aan deze vlekjes kunt doen en hoe wij je kunnen helpen!
Anticonceptiepil
Het gebruik van een anticonceptiepil kan pigmentvlekken tot gevolg hebben, we noemen dit melasma (pigmentvlek ontstaan door hormoonverandering). Een pigmentvlek, veroorzaakt door de pil, blijft vaak na het stoppen met de pil zichtbaar.
Ziekten
Er zijn verschillende ziekten van de huid waarbij pigmentvlekken een rol spelen. Pigmentvlekken kunnen ook zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Donkere huidtypen zijn gevoeliger voor het ontstaan van pigmentvlekken dan lichte huidtypen.
Hoe kun je pigmentvlekken zelf voorkomen of verminderen?
Om de vorming van pigmentvlekken te voorkomen, hebben we een aantal adviezen voor je:
- Voorkom ontstekingen. Het is verstandig om bij actieve acne eerst acnetherapie te ondergaan om ontstekingen te beperken. Dat verkleint het risico op pigmentvlekken.
- Heb je al een pigmentvlek en wil je voorkomen dat deze zich uitbreid? Vermijd dan zonlicht op de gepigmenteerde vlekken. Goede zonbescherming voorkomt uitbreiding en het verder donker verkleuren van de pigmentvlekken. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 50 op de pigmentvlekken.
Wist je dat dagelijks gebruik van zonnebrandcrème de beste methode is om pigmentvlekken (en ook rimpels) te voorkomen? Lees er meer over in ons blog ‘Dit is de enige anti-rimelcrème die echt werkt’.
Hoe kunnen pigmentvlekken behandeld worden?
Wat de oorzaak van je pigmentvlek ook is, zo’n vlek kan behoorlijk storend zijn. In onze praktijk kunnen we je helpen met lasertherapie bij pigmentvlekken, huidverzorgingsadvies en camouflagetherapie. Oppervlakkige pigmentvlekken kunnen ook met cryotherapie (bevriezing) of chemische peelings behandeld worden. Welke behandeling in jouw geval raadzaam is, bepalen we na een onderzoek van je huid.
Zichtbaar resultaat: hier zie je hoe de huid eruitzag voorafgaand aan het verwijderen van pigmentvlekjes en daarna
Kom vrijblijvend op intakegesprek
We helpen je graag met je klacht. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Indien er geen behandeling volgt, wordt er een consult huidadvies in rekening gebracht. Plan jouw intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten.