Rosacea kenmerkt zich door roodheid van de wangen, het voorhoofd en de kin. Er zijn kleine rode vaatjes zichtbaar en de huid kan branderig voelen. In de actieve fase van rosacea zijn kleine puistjes zichtbaar. De huid is gevoelig voor huidverzorgingsproducten en temperatuurwisselingen. Deze aandoening komt meestal voor bij volwassen vrouwen.

Hoe ontstaat het?

Rosacea is een chronische huidaandoening met ontstekingen door onbekende oorzaak. Wel is duidelijk dat er een overactieve werking is van de kleine bloedvaatjes in de huid.
In de rustfase is de huid alleen rood en zijn er kleine rode vaatjes zichtbaar. In de actieve fase ontstaan er ook bultjes en puistjes. In deze fase wordt rosacea nogal eens verward met acne.

Hoe kan het behandeld worden?

In de eerste plaats is goede huidverzorging noodzakelijk. Met een goed huidverzorgingsadvies voorkomt u onnodige irritatie van de huid en verzacht u de klachten.
De zichtbare rode vaatjes in de huid kunnen verwijderd worden met IPL en de pulsed dye laser. Deze vaatlaserbehandeling kan worden uitgevoerd wanneer de rosacea zich in de rustfase bevindt.

In de actieve fase kan lokale behandeling met antibiotica (zalf) wenselijk zijn of systemische behandeling (medicijnen). We adviseren in deze fase uw huisarts te bezoeken.

Alvast een paar adviezen:

  • Gebruik goede zonbescherming.
  • Bescherm de huid tegen sterke temperatuurswisselingen.
  • Voorkom uitdroging van de huid door centrale verwarming.
  • Wissel niet steeds van huidverzorgingsproducten; de huid raakt daardoor geïrriteerd.

NB: laat je niet verleiden door dure crèmes die beloven de roodheid door bloedvaatjes te doen verdwijnen. Bloedvaatjes zijn niet met een crème te verwijderen.