Schimmelnagels komen bij 2 tot 14 procent van de volwassenen voor. Het is meestal een hardnekkige schimmelinfectie, ook wel onychomycose genoemd. De nagels worden geel, dikker en broos en kunnen hinderlijk zijn bij dagelijkse activiteiten. Ook cosmetisch is het vaak een vervelend probleem. Een schimmelinfectie aan de teennagels weerhoud je ervan lekker een paar slippers te dragen in de zomer. Ook de nagels aan de handen kunnen geïnfecteerd raken met een schimmel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De schimmel dringt de nagel binnen via de vrije nagelranden en voedt zich met keratine, een proteïne in de nagel. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Hieronder sommen we er een aantal op:

  • het dragen van knellende schoenen
  • een warm en vochtig klimaat
  • beschadiging van de nagel
  • slechte doorbloeding van de voet

Hoe kunnen ze behandeld worden?

Schimmelnagels waren tot voor kort moeilijk te behandelen. Crèmes en poeders geven niet altijd het gewenste resultaat en medicatie tegen een schimmelinfectie gaat vaak niet samen met andere medicijnen of veroorzaakt vervelende bijwerkingen.
De nieuwste en meest effectieve behandeling is lasertherapie bij schimmelnagels. Deze laser heeft een golflengte van 1064 nm. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat bij deze golflengte de schimmels worden vernietigd. Naast laserbehandeling van de schimmelnagels is het ook belangrijk dat thuis dagelijks bepaalde verzorgings- en hygiënemaatregelen worden getroffen. Alleen dan heeft een laserbehandeling bij een schimmelnagelinfectie kans van slagen.