Huidklacht - Steelwratten (fibroma)

Steelwratten (fibroma)

Steelwratten komen bij volwassenen vaak voor in de hals, oksels, liezen en op de romp. Ook komen ze bij vrouwen vaak onder de borsten voor. Het zijn kleine, weke, huidkleurige of soms gepigmenteerde goedaardige huidtumoren. Naast wratten met een steelvorm (fibroma pendulans) zijn er ook wratten met een vlakke vorm (fibroma molle).

Hoe ontstaan steelwratten?

Steelwratten ontstaan door goedaardige bindweefselvermeerdering. Ze komen voor in verschillende grootte en kunnen gesteeld zijn of als bobbeltje op de huid liggen. Het zijn onschuldige wratjes maar kunnen door de plek waar ze zich bevinden irritatie veroorzaken. Helaas verdwijnen ze niet vanzelf.

Hoe kunnen ze behandeld worden?

Steelwratten, ook wel ‘skin tags’ genoemd, zijn makkelijk en snel te verwijderen. De wijze waarop is afhankelijk van de grootte en de vorm van het wratje. Gesteelde wratjes kunnen na verdoving eenvoudig worden afgeknipt. Bij de vlakke vormen is elektrocoagulatie de meest geschikte behandeling. De huid herstelt zich na de behandeling zonder littekenvorming.

We helpen je graag. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Plan een gratis intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten-Spakenburg.