Huidklacht - Talgklierhyperplasie (vergrote talgklieren)
Talgklierhyperplasie (vergrote talgklieren)
Talgklierhyperplasie is zichtbaar als bobbelige bultjes op de huid, meestal op het voorhoofd. Als je goed kijkt, zie je in het centrum van het bultje een soort kuiltje. De bultjes zijn goedaardig, maar kunnen cosmetisch storend zijn.
Hoe ontstaat het?
Talgklieren komen het meest voor in het gezicht, op de behaarde hoofdhuid, de borst, de rug en in de schaamstreek. Talgklieren produceren talg (sebum) dat afgevoerd wordt via de uitvoergang van het haarzakje (haarfollikel). Bij de ouderwordende huid kan plaatselijk een toename van talgklierweefsel ontstaan. Het is dus geen toename van het talg, maar van het weefsel van de talgklier. Het komt vaak voor op de aan zonlicht blootgestelde huid, zoals het gezicht. Het is een veelvoorkomende goedaardige aandoening bij zowel vrouwen als mannen.
Hoe kan het behandeld worden?
Door middel van elektrocoagulatie worden de plekjes verwijderd. Met een heet klein bolletje of stomp naaldje worden de plekjes oppervlakkig verbrand waarna er een korstje ontstaat. Het korstje valt na enkele dagen van de huid. Er ontstaat dan een roze plekje dat na een paar weken – als de huid hersteld is – weer is verdwenen.
Kom vrijblijvend op intakegesprek
We helpen je graag met je klacht. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Indien er geen behandeling volgt, wordt er een consult huidadvies in rekening gebracht. Plan jouw intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten.