Xanthelasma, officieel xanthelasma palpebrare genoemd, is een veel voorkomende huidverandering. Het kenmerkt zich door gelige, vlakke plekken rond de ogen, meestal beide ogen. De plekken kunnen in grootte variëren. Het begint vaak met een plekje bij de binnenste ooghoeken en breidt zich dan verder uit. Xanthelasma komt bij zowel bij mannen als vrouwen voor.

Hoe ontstaat het?

Xanthelasmata behoren tot een groep huidafwijkingen die voorkomt als er sprake is van een stoornis in de vetstofwisseling (hyperlipoproteïnemie). De gelige plekken ontstaan door vetophoping in de huid rond de ogen. De aandoening kan het gevolg zijn van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, maar komt minstens zo vaak voor bij mensen waarbij dat niet het geval is. Xantelasma is onschuldig en kan niet ontaarden in een vorm van huidkanker. Wel kan het cosmetisch storend zijn.

Hoe kan het behandeld worden?

Kleine plekjes zijn vaak nog goed te camoufleren of vallen niet op achter een bril. De gelige plekken kunnen echter behoorlijk in aantal en omvang toenemen, waardoor ze cosmetisch storend worden. In dat geval kan het wenselijk zijn ze te laten verwijderen. Helaas verdwijnen ze niet spontaan.
De behandeling bestaat uit elektrocoagulatie van de plekjes. Het moet zeer zorgvuldig worden toegepast om littekenvorming te voorkomen.

NB. Overleg eerst met je huisarts of bloedonderzoek wenselijk is in verband met een eventueel verhoogd cholesterolgehalte.