Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt of wordt overbelast – bijvoorbeeld door een operatie, radiotherapie of aangeboren afwijking – ontstaat er een ophoping van vocht (oedeem). Je kunt dit herkennen aan een zwelling van de huid, die soms pijnlijk kan zijn. Lymfetaping is een van de behandelmethodes die dan verlichting kan bieden, door het lymfevocht te helpen afvoeren. Huidtherapeut Rianne Kleverlaan past lymfetaping dagelijks toe bij haar oedeempatiënten. “Mijn patiënten voelen dat de zwelling minder wordt na het aanbrengen van de tape. Ze ervaren verlichting van de klachten.”
Wat is lymfetaping?
De oorsprong van lymfetaping ligt in Korea en Japan. Daar werd deze techniek al bij verschillende andere lichamelijke klachten toegepast. In de jaren ‘90 is ontdekt dat taping ook helpt bij lymfoedeem. Door de tape op een speciale manier op de huid te plakken wordt het lymfevocht afgevoerd. De tape die hiervoor wordt gebruikt is vergelijkbaar met de dikte en elasticiteit van de huid. Het bestaat uit een katoenen bovenlaag, met aan de onderkant een hypo-allergene lijmlaag. Hierdoor is de tape mild voor de huid en bestaat er weinig kans op allergische reacties.
Wat is het effect van lymfetaping?
Na het aanbrengen van de lymfetape, tilt de tape de huid als het ware op. Hierdoor ontstaat er een drukverschil in het weefsel. De druk in het weefsel onder de tape is dan lager dan in het gebied eromheen. Hierdoor ontstaat een aanzuigend effect: het lymfevocht gaat zich hierdoor verplaatsen. De kleine lymfevaatjes kunnen het lymfevocht zo ook makkelijker transporteren. Wanneer je beweegt, werkt de tape ook als een soort micro-massage. De het onderliggende bindweefsel (fascia) wordt dan iets wordt opgerekt, wat een gevoel van verlichting kan geven.
Wanneer wordt lymfetaping als behandelmethode gekozen?
Lymfetaping wordt vooral toegepast in gebieden van het lichaam waar andere behandelmethodes (zoals compressietherapie met zwachtels of een therapeutische elastische kous) niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, bij de schouder, lies of romp. Het wordt gebruikt als een aanvulling op oedeemtherapie.
Hoe wordt de lymfetape aangebracht?
Voor het aanbrengen van de tape wordt de huid eerst iets opgerekt in het gebied waar het oedeem zich bevindt. Dit kan met de hand of door een bepaalde houding aan te nemen. Daar voel je vrijwel niets van. De tape wordt vervolgens in stroken op de huid geplakt. De stroken lopen vanuit een gebied waar geen oedeem is naar (en over) het gebied met oedeem. Door deze manier van tapen ontstaan er kleine golven in de tape, je ziet dat de huid wordt opgetild. De tape blijft na het tapen gedurende een aantal dagen tot een week goed op de huid zitten. Lymfetaping is overigens ook gemakkelijk zelf aan te leren.
Wat merk je na het aanbrengen van de lymfetape?
Veel patiënten merken na het aanbrengen van de lymfetape dat de klachten verlicht worden. Er ontstaat een gevoel van ruimte rond het oedeemgebied. Huidtherapeut Rianne: “Van mijn patiënten hoor ik na het tapen vaak terug dat zij minder druk voelen rond het oedeem. Ook de stevigheid die de tape biedt, ervaren mensen als prettig. Er ontstaat verlichting van klachten: de zwelling neemt af en de masserende werking maakt het weefsel soepeler.”
Wil je hier meer over weten en heb je behoefte aan een adviesgesprek? Stuur Rianne een mail via het contactformulier van onze vestiging in Houten of Bunschoten.
Ook interessant:
- Wat als je last hebt van een litteken?
- Ouderdomswratjes bij huidveroudering van vrouwen
- Een stralende huid op een natuurlijke manier
Blijf op de hoogte van leuke acties, tips en adviezen van Jouw Huidtherapeut. Een keer per twee maanden informeren we je graag met praktische tips voor je huid en bij oedeem, voorbeelden en resultaten van behandelingen en een kijkje achter de schermen van onze praktijk. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.