Lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Deze aandoening komt meestal voor bij vrouwen en is herkenbaar aan zwelling van de benen, heupen en soms ook de armen. De voeten zijn vaak opvallend dun. Lipoedeem kan gevoelig en zelfs pijnlijk zijn.

Naast een opmerkelijke vetverdeling kan er sprake zijn van een verminderde afvoer van het weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Hierdoor kan er ook lymfoedeem ontstaan. De combinatie van deze twee wordt lymfo-lipoedeem genoemd. Lipoedeem kan naast de fysieke beperkingen ook emotioneel erg belastend zijn. Er is vaak onbegrip uit de omgeving, omdat men lipoedeem verwart met gewoon overgewicht.

Hoe ontstaat het?

De aandoening ontstaat vaak in de puberteit en is doorgaans familiair bepaald. Lipoedeem neemt niet af door veel sporten of het volgen van een dieet. Een gezond lichaamsgewicht is overigens wel belangrijk om overbelasting van bijvoorbeeld de knieën te voorkomen.

Hoe kan het behandeld worden?

Lipoedeem kan behandeld worden met oedeemtherapie. Dit is vaak een combinatie van manuele lymfedrainage, zwachtelen (ambulante compressietherapie) en het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Ook zijn er sinds enige tijd speciale compressiebroeken verkrijgbaar die een prettige ondersteuning aan heup en benen geven.

De hele behandeling is erop gericht het bewegen in het dagelijks leven makkelijker te maken. Wanneer er sprake is van lymfo-lipoedeem kan de omvang van heup en benen zelfs afnemen.