Eén van de onderdelen van oedeemtherapie is lymftapen. Door een speciale tape aan te brengen in een gebied met lymfoedeem wordt de druk in de huid plaatselijk verlaagd. Dit heeft een betere afvoer van het lymfevocht tot gevolg.

Wanneer wordt lymftapen gebruikt?

Bij een niet goed werkend lymfesysteem is lymftapen een nuttige aanvulling op bijvoorbeeld manuele lymfedrainage. Bij een goed werkend lymfestelsel dat tijdelijk overbelast is, kan lymftapen zelfs als enige behandeling voldoende zijn.

Veneus oedeem is geen indicatie voor lymftapen. Hierbij is juist een hogere druk gewenst door middel van zwachtelen of therapeutische elastische kousen.

Hoe werkt lymftapen?

Afhankelijk van de hoeveelheid oedeem, brengt de huidtherapeut diverse stroken tape aan. Daarbij wordt de huid een beetje opgerekt. Nadat de tape is opgeplakt en de huid niet meer op spanning staat, zijn er kleine ’golven’ in de tape te zien. Deze ontstaan doordat de tape de huid optilt. Onder de tape is de druk lager dan in de omgeving. Op die manier werken de stroken als geleider van vocht. Bij beweging hebben de golven in de tape daarnaast ook een gunstig micro-massage-effect.

De tape is huidvriendelijk en veroorzaakt zelden huidirritatie. Hij kan zowel op het lichaam als in het gezicht worden gebruikt.

Wat is het resultaat?

De tape doet zijn werk, zodra deze op de huid is aangebracht. Door de betere afvoer van vocht zal het oedeem om die plek na enige tijd verminderen. De huid voelt minder gespannen aan. De afvoer van vocht blijft doorgaan, zolang de tape goed op de huid vastzit. Vóór het aanbrengen wordt de huid daarom ontvet. Lymftape kan dan wel een week op de huid blijven zitten. Douchen, zwemmen en sporten zijn geen probleem, als de huid daarna maar voorzichtig wordt drooggedept.

NB Als het mogelijk is, leren we u de tape zelf aan te brengen. Zo bent u minder afhankelijk van de hulp van anderen.