Spataderen (varices) komen vaak voor, meer bij vrouwen dan bij mannen. Onder spataderen verstaan we iedere abnormale verwijding van een ader. Het gaat dan om duidelijk zichtbare, blauwe en voelbaar verdikte aderen aan de benen. In de loop van het leven krijgen mensen steeds meer last van spataderen.

Hoe ontstaan ze?

Spataderen ontwikkelen zich vaak bij volwassenen. De oorzaak ligt meestal in het niet meer goed sluiten van de klepjes in de ader. Hierdoor stroomt het bloed niet meer goed omhoog en raakt de vaatwand uitgerekt. De druk in het vat neemt toe, waardoor de klepjes nog slechter sluiten.

Hieronder noemen we de belangrijkste oorzaken:

Aanleg
Spataderen zijn vaak erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Onder invloed van de zwaartekracht ontstaan spataderen juist in de onderbenen.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen gemakkelijker spataderen ontstaan. Door hormonale invloeden verslapt de vaatwand. Ook kan de groei van de baarmoeder de terugstroom van het bloed naar het hart vanuit de benen belemmeren.

Trombose
Spataderen kunnen ook een gevolg zijn van trombose. In dat geval zijn enkele aderen binnenin het been verstopt geraakt. De oppervlakkige aderen raken dan overbelast. Na een aantal jaren krijgen veel mensen die een trombosebeen hebben gehad last van spataderen.

Overige oorzaken
Mensen die veel staan, bijvoorbeeld voor hun werk, hebben een verhoogd risico op spataderen. Ook operaties en ongevallen kunnen aanleiding geven tot spataderen.

Hoe kunnen spataderen behandeld worden?

De huisarts bepaalt of verder medisch onderzoek nodig is. In onze praktijk kunt u terecht voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Een goed aangemeten kous ondersteunt de vaten van buitenaf. Op die manier voorkomt de kous dat er vocht in het been ontstaat en complicaties ontstaan. Een voorbeeld daarvan is een open been.