Therapeutische elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, ondersteunen de vaatwand van buitenaf. Door de druk van de kous wordt de vochtophoping geremd. Daardoor kunnen klachten aan arm of been verholpen worden of verminderen. De kousen zijn er in vele soorten en maten.

Therapeutische elastische kousen worden door uw huisarts of specialist voorgeschreven wanneer u klachten aan uw arm of been heeft door een stoornis in de bloedsomloop en/of het lymfestelsel.

Wanneer er nog vocht in het been of de arm aanwezig is, wordt vóór het aanmeten van de elastische kous, in overleg met u, een (korte) periode gezwachteld. Als het dragen van een elastische kous niet mogelijk is dan kan een klittencompressiesysteem aangemeten worden.
Soms is nog een andere vorm van oedeemtherapie wenselijk. Dat bespreken we uiteraard eerst met u. Neemt u gerust contact met ons op voor een intakegesprek.

Wij zijn een SEMH-gecertificeerde praktijk. U bent bij ons in goede handen voor het deskundig aanmeten van elastische kousen, passend bij uw klachten.

 

Aandoeningen:

Soorten compressiemiddelen:

Veneus oedeem Therapeutische elastische kousen
Lymfoedeem Klittenbandcompressiesysteem
Lipoedeem Zwachtelen
Spataderen (varices) Compressiebroek
Trombose  
Open been  
Vermoeide benen  
Wondroos  
Na operatie of kneuzing  


Wanneer worden therapeutische kousen gebruikt?

  • bij veneuze klachten (spataderen bijvoorbeeld)
  • bij lymfoedeem
  • bij lipoedeem
  • na trombose
  • na een open been
  • bij vermoeide benen


Welke typen kousen zijn er?

Bij therapeutische elastische kousen wordt een verschil gemaakt tussen kousen met naad en zonder naad. Daarnaast is er een verschil in de druk die de kous geeft, de zogenoemde drukklasse. Welk type kous u nodig heeft, is afhankelijk van de indicatie. Onze praktijk heeft al jaren een certificering voor alle mogelijke soorten arm- en beenkousen.

Beenkousen
Elastische beenkousen meten we vaak aan bij mensen die last hebben van spataderen, vermoeide benen of lymfoedeem.

Armkousen
Als u last heeft van lymfoedeem in de arm, is het aanmeten van een elastische kous vaak een onderdeel van uw oedeemtherapie. Als uw arm door de therapie dunner is geworden, voorkomt een armkous dat de arm bij inspanning of door warmte weer dikker wordt.


Wat is het resultaat?

Een goed aangemeten kous kan de klachten van spataderen of oedeem doen afnemen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Bovendien krijgt u van ons praktische tips en adviezen voor het dragen van de kousen in uw dagelijks leven. Door het deskundig aanmeten ontvangt u een kous die niet alleen een goede werking heeft, maar ook een optimaal draagcomfort.

NB Onze praktijk beschikt over de SEMH-certificering voor therapeutische elastische kousen. Dat waarborgt de kwaliteit en deskundigheid bij het aanmeten en verzekert u van de juiste nazorg.