Oedeembehandeling - Zwachtelen (Ambulante Compressietherapie)

Zwachtelen (Ambulante Compressietherapie)

Zwachtelen is een vorm van oedeemtherapie die vaak wordt toegepast in combinatie met manuele lymfedrainage. Tijdens de lymfedrainage neemt het oedeem af. Om die afname tussen de behandelingen vast te houden, worden zwachtels aangebracht. Zwachtels kunnen echter ook als op zich staande behandeling worden ingezet.

Wanneer wordt het gebruik van zwachtels toegepast?

Bij verschillende vormen van oedeem wordt er gezwachteld. Bijvoorbeeld bij:

  • lymfoedeem
  • veneus oedeem
  • oedeem na operatie of trauma
  • een open been (ulcus cruris venosum)

Hoe werkt zwachtelen?

Zwachtels zijn verbanden die druk geven op plekken waar zich oedeem bevindt. Door de ervaring van de oedeemtherapeut kan deze de zwachtels zó aanbrengen dat ze precies de juiste druk op de juiste plek geven. Daardoor wordt het vocht in arm of been beter afgevoerd.

Als je arm of been gezwachteld is, is het belangrijk om te blijven bewegen. Het oedeem vermindert onder invloed van de druk van de zwachtels in combinatie met het bewegen. Wanneer bewegen niet mogelijk is, bijvoorbeeld door ziekte of invaliditeit, kiezen we voor een ander type zwachtel.

Hoe lang moet er gezwachteld worden?

In sommige situaties is twee weken zwachtelen voldoende, maar somt duurt het wat langer. Hoe lang precies, is afhankelijk van de indicatie, de hoeveelheid oedeem en de hoeveelheid beweging.

Zodra de maximale oedeemafname is bereikt, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. Dit is niet altijd nodig bij oedeem door een operatie waarbij geen lymfklieren zijn weggehaald. Hetzelfde geldt voor oedeem door een trauma (een val of kneuzing). Het ontstane oedeem is dan vaak tijdelijk.

NB Er zijn indicaties waarbij er juist niet mag worden gezwachteld of met minder druk moet worden gezwachteld. Tijdens het intakegesprek checken we of dat in jouw situatie het geval is.

We helpen je graag met je klacht. Een intakegesprek is gratis wanneer er bij ons een behandeling volgt. Plan een gratis intakegesprek bij één van onze praktijken in Houten of Bunschoten-Spakenburg.