door: Marieke van der Zeyst
Het worden er steeds meer. Als je met je vingers over je huid strijkt voel je ze. Allemaal ruwe plekjes en bobbeltjes. Het lijkt of je ze met je nagels van je huid kunt krabben. Ze zitten onder en tussen je borsten. Soms jeuken ze, maar echt last heb je er niet van. Je vindt ze vooral lelijk. En je vraagt je af waar ze vandaan komen.
Vroeger zaten ze er niet. Toen was je huid gewoon glad. De laatste tijd lijken het er steeds meer te worden. Komt het door de overgang? Of door je beha? Je verzorgt je huid goed: douchegel voor de droge huid en elke dag insmeren met bodylotion. En toch komen er steeds meer van die ruwe plekjes.
Typisch verschijnsel bij huidveroudering en vrouwen?
Deze ruwe plekjes zijn ouderdomswratjes (de medische term is ‘verruca seborroica’). Het is een typisch verschijnsel van huidveroudering. Ze ontstaan meestal op het lichaam en in het gezicht, en bij veel vrouwen ook onder en tussen de borsten. Ze zijn licht- tot donkerbruin van kleur en variëren van grootte. Ze liggen als een soort plakje op de huid, vandaar dat je de neiging hebt ze eraf te krabben.
Deze wratjes bestaan uit verkleefde verhoornde huidcellen. Het is een onschuldige huidverandering, dus geen huidkanker. De een krijgt er meer dan de ander. Dat is vaak familiair bepaald. Ze ontstaan niet door de overgang, ook mannen krijgen ouderdomswratjes. Wrijving van de beha zou van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ouderdomswratjes specifiek onder de borsten. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Hoe kom je eenvoudig en veilig van ouderdomswratjes af?
Je kunt er zelf helaas niets aan doen om de ouderdomswratjes te verwijderen. Er is geen smeersel om ze te voorkomen en het ligt niet aan je hygiëne. De wratjes zijn niet besmettelijk. Probeer er wel vanaf te blijven. Krabben kan namelijk een infectie veroorzaken, omdat je de huid openhaalt, met meer ongemak en een litteken als gevolg. En wil je er toch vanaf, omdat je ze lelijk vindt of omdat je er last van hebt? Dat kan gelukkig op een eenvoudige en veilige manier.
De wratjes groeien vanuit de bovenste huidlaag en liggen als een soort plakje op de huid. Daarom zijn ze vrij eenvoudig te verwijderen door middel van ‘shave excisie’. Dit is een veilige en veelgebruikte methode binnen de dermatologie.
De huid wordt eerst oppervlakkig verdoofd met een spray. Daarna wordt het wratje voorzichtig van de bovenste huidlaag geschaafd. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje ter grootte van het wratje. Dit geneest zoals een gewoon schaafwondje. Er komt een korstje, dit valt er na enkele dagen vanaf. Daarna is er een rood plekje zichtbaar is. In de weken daarna verdwijnt ook de rode verkleuring. Er ontstaat geen litteken omdat de diepere huidlaag niet wordt beschadigd. De behandeling is niet pijnlijk. De wratjes zijn na één behandeling weg.
In de loop van tijd kunnen er altijd weer nieuwe wratjes ontstaan. Door eens in de zoveel tijd de wratjes te laten verwijderen, houd je een gladde huid en voorkom je irritatie door de wratjes. En we merken in de praktijk dat mensen zich er veel beter door in hun vel voelen.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze praktijken in Houten of Bunschoten.
Ook interessant:
• Een decolleté zonder pigmentvlekken is niet alleen voor jonge meiden weggelegd
• Dit is de enige anti-rimpelcreme die echt werkt (en hij staat waarschijnlijk gewoon in je badkamer)
• Een stralende huid op een natuurlijke manier
Blijf op de hoogte van leuke acties, tips en adviezen van Jouw Huidtherapeut. Een keer per twee maanden inspireren we je graag met praktische tips, voorbeelden en een kijkje achter de schermen van onze praktijk. Schrijf je hier in.