Waarom de zonnefilter in je dagcrème onvoldoende bescherming geeft. Mét een tip!

Wat fijn: in de ochtend je dagcrème aanbrengen en je bent de hele dag beschermd tegen de zon. Geen gedoe met nog een extra laag zonnebrandcrème over je dagcrème, gewoon in één keer klaar. Dat dacht je waarschijnlijk bij de aanschaf van je dagcrème met een zonnefactor. Of het werd je stellig geadviseerd door een enthousiaste verkoopster.

Maar niets is minder waar. De zonnefactor in je dagcrème geeft absoluut onvoldoende bescherming.

3 redenen waarom je dagcrème niet beschermt tegen de zon

Waarom? Om 3 simpele redenen:

  1. De zonnefilter in je dagcrème is meestal een SPF (Sun Protection Factor.) Een SPF beschermt alleen tegen uv-B-straling en niet tegen uv-A-straling. Zonlicht zijn eigenlijk ultraviolet-stralen. Het grootste deel is uv-A-straling, en een kleiner deel is uv-B-straling. Uv-A-straling dringt dieper in de huid dan uv-B straling, dus bescherming hiertegen is minstens zo belangrijk.
  2. Een dagcrème breng je één keer per dag aan. Voor goede zonbescherming moet je je om de 2 uur insmeren. Dus niet alleen in de ochtend.
  3. Een dagcrème breng je aan in een dunne laag. Maar je hebt de dubbele hoeveelheid crème nodig om beschermd te zijn tegen de zon.

Tip: Vervang je dagcrème voor een verzorgende zonnebrandcrème

Tegenwoordig zijn er verzorgende zonnebrandcrème’s speciaal voor je gezicht te koop. Deze bevatten naast een SPF- en uv-A-filter ook antioxidanten (die huidveroudering tegengaan), zoals die in dagcrème’s voorkomen. Denk aan vitamine C, E, of niacinamide. Kijk maar eens op de verpakking. Daar moeten de antioxidanten vermeld staan.

Vervang vanaf het voorjaar tot het najaar je dagcrème voor zo’n verzorgende zonnebrandcrème. Dat scheelt je in de ochtend een tweede laag crème aanbrengen. Gebruik wel de dubbele hoeveelheid dan je gewend bent met je dagcrème. Zo ben je zeker van optimale zonbescherming.

Gebruik je een foundation of concealer? Wacht dan 20 minuten voordat je die aanbrengt. De zonnebrandcrème moet eerst goed ingetrokken zijn.

Herhaal het insmeren regelmatig als je buiten bent. Ook bij bewolking. Uv-straling dringt namelijk door het wolkendek.

Zo ben je goed beschermd en kan je onbekommerd genieten van de zomer.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens of een huidverzorgingsadvies iets voor je is.