Je zit nog midden in de pubertijd, maar komt steeds weer tot de conclusie dat jij de enige bent met pukkels. Geen puist te zien bij je klasgenoten…
Of je bent de pubertijd allang voorbij, maar je huid denkt van niet. Elke ochtend is het een verrassing wat je in de spiegel ziet. Wordt het een dag zonder puistjes? Of een dag met een dikke laag make-up om er nog enigszins toonbaar uit te zien?
Wat is acne en hoe ontstaat het?
Acne wordt veroorzaak door een samenhangend proces van hormoonveranderingen, verhoogde talgproductie, verdikking van de bovenste huidlaag en toename van een bepaalde bacterie. Daarom ontstaat acne vaak in de puberteit, maar ook bij jonge vrouwen. Je hormoonhuishouding verandert en dat heeft invloed op je talglieren; ze worden groter en gaan meer talg produceren. De talg is wat stugger en blijft als propje in de huid zitten.
En dan is er ook nog een bacterie die zich door de talg graag uitbreidt. Met als gevolg een ontsteking, ofwel een puistje. Een ingewikkeld proces, dat wetenschappelijk nog niet helemaal is aangetoond hoe het nou precies werkt.
Schaamte, onzekerheid, moeite met lichamelijk contact… Onderschat de impact van acne op het dagelijks leven niet.
Maar waarom krijgt de een acne en de ander niet? Of waarom krijg je puistjes terwijl je de puberteit allang voorbij bent? Blijkbaar reageert de talgklier niet bij iedereen op hormoonveranderingen. De ene puber gaat puistvrij door het leven, de ander wordt geplaagd met mee-eters en pukkels. En dat heeft niets te maken met hygiëne of leefgewoonten. Acne wordt veroorzaakt door een intern proces.
Dit verergert je acne
Er zijn wel factoren die je acne kunnen verergeren. Zoals stress, onregelmatig leefpatroon of verkeerde huidverzorging. Je ziet vaak bij jongeren met acne dat ze rond hun tentamenperiode meer puistjes krijgen.
Dat acne behoorlijk belastend kan zijn, merken we dagelijks in de praktijk. Jongeren met acne voelen zich vaak minder vrij, durven niet te sporten of naar een feestje te gaan. Ze ervaren schaamte, onzekerheid en moeite met lichamelijk contact. Ze praten er niet altijd makkelijk over, maar onderschat de impact van acne op het dagelijks leven niet.
Wat kun je zelf tegen acne doen?
Gelukkig kun je zelf al iets aan je acne doen. Eenvoudige huidverzorging met producten die de juiste werkzame stoffen bevatten: dat is wat een acnehuid nodig heeft. Geen ingewikkeld stappenplan met reinigers, toners, serums, maskers of wat dan ook. Daarmee is de kans groot dat je de natuurlijke afweer van je huid beschadigt met als gevolg nog meer puistjes.
Begin als basis met een milde reiniger. Dagelijks. Zonder alcohol of parfum. Heb je vooral last van mee-eters? Gebruik dan na het reinigen een crème met een lichte hoeveelheid salicylzuur. Dit helpt dode huidcellen en talg op te lossen.
Laat je niet verleiden door al die tips en (dure) crèmes bij de drogist die je een acne-vrije huid beloven. Acne is commercieel gezien een interessante doelgroep.
Heb je acne met veel ontstekingen? Gebruik na het reinigen een crème met benzolyperoxide. Zonder recept te koop bij de apotheek. Dit remt de ontstekingen en vermindert verstopte poriën. Je zult zien dat je huid rustiger wordt door eenvoudige huidverzorgingsproducten met de juiste werkzame stoffen te gebruiken.
En wat je vooral niet moet doen bij acne…
Pulken, scrubben en allerlei verschillende middeltjes proberen… Niet doen! Hierdoor is de kans groot dat je huid onrustig wordt met nog meer puistjes als gevolg. Een acnehuid is gevoelig en snel geïrriteerd. Dus wees mild voor je huid. Probeer het gebruik van foundation of concealer te beperken. Hierin zitten vaak stoffen die acne verergeren.
En laat je vooral niet verleiden door alle online tips en (dure) crèmes bij de drogist die je een acne-vrije huid beloven. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening dus commercieel gezien een interessante doelgroep voor de cosmetische industrie.
Hoe zit het met voeding en acne?
Inmiddels in aangetoond dat suiker en melk een negatief effect heeft op acne. Je kunt er meer puistjes van krijgen. Dus drink je veel frisdrank of melk? Of ben je gek op snoep? Kijk eens hoe je huid reageert als je dit minder gebruikt.
Verwacht niet dat je de volgende dag geen puistjes meer hebt, maar waarschijnlijk word je huid na verloop van tijd wat rustiger.
Acnetherapie kan helpen je klachten te verminderen, zodat je je weer zekerder voelt.
Acnetherapie, wel of niet zinvol?
Ben je onzeker over je acne? Weet je niet of je de goede producten gebruikt of zie je geen verbetering? Of ben je bang dat je puistjes littekens veroorzaken? Dan kan acnetherapie zinvol zijn. Op basis van jouw vorm van acne en je persoonlijke situatie kan acnetherapie helpen je huid te verbeteren.
Acnetherapie is gericht op het verwijderen en voorkomen van verstoppingen in de huid, het voorkomen van littekens en begeleiden bij huidverzorging. Dan zul je zien dat je acneklachten afnemen en je je weer zekerder voelt.
Tip: Acnespreekuur in de schoolvakanties
Kom in de schoolvakanties naar ons gratis acnespreekuur voor een persoonlijk huidadvies bij acne. Geheel vrijblijvend en gratis, gedurende de hele vakantie. Wil je een afspraak maken? Vul dan het contactformulier in voor een afspraak in Houten of in Bunschoten. Bellen mag natuurlijk ook. Je bent welkom!