Door: Marieke van der Zeyst
Als ik vertel dat ik een huidtherapeut ben zie ik vaak een aarzelende blik in iemands ogen. ‘Uhhm… Maar wat doe je dan precies?’ is vaak de volgende vraag. Blijkbaar weet nog niet iedereen wat je als huidtherapeut voor mensen kunt betekenen. En om eerlijk te zijn, wist ik dat zelf ook lange tijd niet…
Wat doet een huidtherapeut eigenlijk?
Een huidtherapeut behandelt, begeleidt en adviseert mensen met huidproblemen. Voor iedereen, op elke leeftijd. Denk hierbij aan huidproblemen zoals acne, littekens, goedaardige plekjes en vlekjes op de huid, couperose, pigmentstoornissen, eczeem of overbeharing. Hier lees je meer voorkomende klachten.
Een huidtherapeut leert je ook wat je zelf kunt doen om je huidklacht te verminderen of te voorkomen. En diegene heeft verstand van huidverzorging, zoals hoe je je huid kunt verzorgen als je een chronische huidaandoening hebt.
Daarnaast is een huidtherapeut ook opgeleid tot oedeemtherapeut. Een oedeemtherapeut behandelt en begeleidt mensen met oedeem. Oedeem (vocht) kan ontstaan na of tijdens een behandeling voor kanker, of na een infectie. Er kan dan een opeenhoping van vocht ontstaan met bijvoorbeeld een dikke arm of dik been als gevolg. Doormiddel van oedeemtherapie wordt dit vocht weer verminderd en leer je te voorkomen dat het opnieuw ontstaat. Hier lees je daar meer over.
Wat maakt huidtherapie zo waardevol?
Om eerlijk te zijn wist ik zelf ook een lange tijd niet wat een huidtherapeut doet. Jarenlang werkte in de commerciële dienstverlening. Daar draaide het om cijfers, omzet en resultaten halen. Op een gegeven moment kreeg ik de behoefte om te switchen naar de zorg. Om iets te gaan doen wat wél betekenis had, waarmee ik mensen kon helpen. Allereerst dacht ik aan fysiotherapie, maar toen ik me ging oriënteren kwam ik uit bij huidtherapie.
Als je (niet) tevreden bent met je huid, dan heeft dat effect op je hele welbevinden.
Toen pas ontdekte ik wat huidtherapie echt inhield. En dat het een heel mooi vak is: de huid is een enorm interessant en groot orgaan. En heeft daardoor ontzettend veel impact op het leven van mensen. Je kunt denken: ach, met een kleine huidaandoening is toch goed te leven? Maar soms ervaren mensen erg veel frustratie over hun huid. Je huid is heel zichtbaar. Als je (niet) tevreden bent met je huid, dan heeft dat effect op je hele welbevinden. Ook geloof ik heel erg in de samenwerking: samen met dermatologen, huisartsen en andere zorgverleners het beste resultaat voor jou bereiken!
Hoe werkt een huidtherapeut?
Een huidtherapeut baseert zijn behandelingen op bestaande richtlijnen, wetenschappelijk onderzoek of op best bewezen behandelmethoden uit de praktijk. Een huidtherapeut is HBO-paramedisch geschoold, opgenomen in het BIG-register en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Een huidtherapeut werkt samen met huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners. Hierdoor weet je dat je een behandeling of advies krijgt dat gebaseerd is op kennis, onderzoek en ervaring.
Kun je zomaar een afspraak bij een huidtherapeut maken?
Ja, iedereen kan rechtstreeks een afspraak maken bij een huidtherapeut. Gewoon, zonder verwijzing van je huisarts of een andere dokter. Huidtherapeuten zijn namelijk ‘direct toegankelijk’, net zoals fysiotherapeuten.
Wil je eens kennismaken met een huidtherapeut?
Heb jij wel eens last van je huid? Of vraag je je af wat er aan je huidklacht gedaan kan worden? Wil je misschien goed advies over de juiste verzorging van jouw huid? Je bent welkom!
Openingstijden Huidtherapie Houten
Ma 8:30 – 20:00
Di 8:30 – 18:00
Wo 8:30 – 20:00
Do 8:30 – 18:00
Vr 8:30 – 17:00
Openingstijden Jouw Huidtherapeut Bunschoten – Spakenburg
Ma 13:00 – 20:00
Wo 13:00 – 18:00
Vr 8:00 – 13:00